Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Nieuws over fruit

opsom   Veel gestelde vragen over stopzetting crisismaatregelen
Voor het opvangen van de gevolgen van de Russische importban had de Europese Commissie extra steun voorzien voor het groen oogsten, niet oogsten en uit de markt nemen van groenten en fruit. Door de overschrijding van het budget zijn de maatregelen vroegtijdig opgeschort.
 
opsom   ‘Perencrisis was voor Renaat Kuipers misschien de crisis te veel'
Gisteren nam de EC een wending van 180° aangaande de financiële tussenkomst. Renaat Kuipers is intussen niet langer directeur van Veiling Haspengouw. De samenwerking is zeer onverwacht stopgezet. Kuipers (57) had er na 23 jaar geen zin meer in. ‘We hadden hem vragen gesteld waarop hij niet kon antwoorden', zegt voorzitter Luc Bels. ‘Misschien was de perencrisis wel de crisis te veel.' Dat meldt Het Nieuwsblad.
 
opsom   Vandaag eerste mededelingen financiële tussenkomsten fruittelers / aanvraag per direct indienen
Zowel in België als in Nederland wordt vandaag het groen licht voor de zogenaamde EU-tussenkomst voor o.a. de getroffen perentelers bekand gemaakt. In Vlaanderen betekent niet oogsten vanaf 10 september de bomen behandelen met ethefon (een handelsmiddel met 480 g/liter). Opruimen kan vanaf 25 september. Intussen vinden twee controles plaats.
 
opsom   Producten op basis van ethefon toegelaten voor het doen vallen van appels en peren
De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu deelt mee dat middelen op basis van ethefon (480 g/l) toegelaten zijn voor het doen vallen van appelen en peren die beschadigd werden bij het stormweer en de hagel op 7, 8 en 9 juni jongstleden. Het beschadigde fruit is namelijk niet meer geschikt voor oogst en verkoop, blijft aan de bomen hangen en begint te rotten.
 
opsom   Eerste peren met rode schil klaar voor verkoop (update)
Verleden jaar kwam het bewijs aangaande 'het gezondheidseffect' van de rodeschil-appel. Landbouwexpert Luc Busschaert vond duidelijke verschillen tussen groene en rode appel, vnl in Haspengouw. Ook dit jaar wijzen de analyses op duidelijke verschillen, maar deze keer worden de beste gehaltes in Laag-België aangetroffen. Intussen brengt Het laatste Nieuwe het betoog rond de rode peren.
 
opsom   Fruit van bij ons. da's geen sprookje!
Eind september trapt VLAM traditioneel het hardfruitseizoen af met een consumentencampagne voor appelen en peren. Nieuw is dat dit najaar ook actie gevoerd wordt voor aardbeien, die dan nog volop beschikbaar zijn. Voor beide productgroepen ontwikkelde VLAM een radiospot onder de slogan ‘Fruit van bij ons, da's geen sprookje'. Het gaat om spots van 10 en 30 seconden die te horen zijn van 23 tot 29 september op MNM, StuBru en Q Music en aangevuld worden met een online wedstrijd.
 
opsom   Nu ook ggo-insecten ter vervanging van insecticiden
Als het van het Britse bedrijf Oxitec afhangt, worden binnenkort chemische insectididen in de landbouw en de fruitteelt vervangen door ggo-insecten. Dat staat in Het Laatste Nieuws op dinsdag.
 
opsom   Fruitteler Joeri Reniers overleden
Joeri Reniers, de fruitteler uit Sint-Truiden die maandag tijdens werken in zijn boomgaard geëlektrocuteerd werd door een hoogspanningskabel, is overleden aan zijn verwondingen.
 
opsom   Wolfcarius Fruit Supply brandt volledig uit
Zaterdagavond 29 juni 2013 werd de brandweer van Deinze kort voor middernacht opgeroepen voor een brand in de Varingstraat, net over de grens van het Deinse grondgebied in Markegem in de omgeving van het restaurant Tapuyt. Bij aankomst bleek het om een zware bedrijfsbrand bij fruitteeltbedrijf Wolfcarius Fruit Supply te gaan. Een loods van 1.500 vierkante meter stond in lichterlaaie.
 
opsom   Rechtbank geeft fruitteler Bart Nicolaï opschorting van straf
De 43-jarige fruitteler Bart Nicolaï uit Zepperen (Sint-Truiden) heeft vrijdag van de Hasseltse correctionele rechtbank opschorting van straf gedurende twee jaar gekregen. Hij stond terecht voor slechte huisvesting van zijn seizoensarbeiders vijf jaar geleden.