Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Nieuws over aardappelen

opsom   Aardappeltermijnmarkt: geen verandering
Geen prijsverschuivingen van betekenis op de termijnmarkt. Er werden 193 contracten verhandeld. Fysiek weinig noteringen aan deze kant van Europa: voor de derde achtereenvolgende maal liet de telersbeurs van Emmeloord vandaag verstek gaan bij de prijsnotering voor 'af land geleverde friet-aardappelen van de zandgrond'. 'Te weinig verkocht volume om een prijsindicatie te geven,' zo luidt het. (Louis)
 
opsom   Aanbevelingen om acrylamide te verminderen bij het bakken en frituren van voeding
Acrylamide is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat tijdens het bakken of frituren van bepaalde zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals chips, frietjes, koekjes, beschuit, peperkoek, ontbijtgranen, toast, brood en pizza. Ook koffie, koffievervangers (bv. chicorei), popcorn en chocolade bevatten acrylamide.
 
opsom   ABS vraagt dringend maatregelen voor de varkenshouderij
Voor de compensatie van de financiële gevolgen van de Russische boycot in de sector varkens en aardappelen werden op EC-niveau tot nu geen financiële tussenkomsten voorzien.
 
opsom   Nieuw Russisch aardappelras
Een nieuw aardappelras dat resistent is tegen ziekten en een heerlijke smaak heeft, werd voor het eerst gekweekt in Siberië en is "Sarovsky" genoemd.
 
opsom   Lectoraat Aardappelketen bij CAH Vilentum
Eind dit jaar krijgt CAH Vilentum in Dronten een lectoraat Aardappelketen en sectorinnovatie. In samenwerking met Agrofoodcluster Emmeloord is Peter Kooman aangesteld als lector. Het lectoraat besteed aandacht aan de gehele keten.
 
opsom   Meerdere fruittelers getroffen door nefast spuiteffect (update)
Het bedrijf Avermaete uit Hakendover moet meer dan 500.000 kilogram appelen vernietigen, nadat deze besmet geraakten met Spotlight Plus. Dat is een erkende herbicide, die een naburige teler van aardappelen gebruikte om het loof te doden. Door een ongunstige thermiek kwam dit product ook terecht op het fruit in enkele aanpalende boomgaarden, waardoor de vruchten onbruikbaar voor de verkoop zijn geworden. Dat meldt Het Laatste Nieuws op vandaag.
 
opsom   Aardappeltermijnmarkt: fikse daling
Na dagen van stabiliteit dook het april contract vandaag opnieuw beneden de 6,00 €. Ook de daaropvolgende contracten sloten lager af. Er werden 234 contracten verhandeld. Fysiek noteerde Goes voor 'af land zand' 1,5 € tot 3,00 € zijnde 0,25 € meer dan verleden week. PCA noteerde vandaag ongewijzigd laag. De handel is vrij rustig; in het veld wordt flink gerooid met het vooruitzicht van de weersverandering. Louis
 
opsom   Week van het Friet nu al succesvol
Kinderen met ouders op weg om aardappelen te rooien bij de start van de Nederlandse Week van de Friet.
 
opsom   Appeloogst waardeloos door herbicide van aardappelteler
Zowat alle appelen van enkele plantages in Tienen moeten mogelijk vernietigd worden na een ongelukje met een herbicide. Enkele dagen nadat landbouwer Eric A. het loof van zijn aardappelen had verdelgd, stonden heel wat appelen bij de buren vol met vlekken. Aardappelteler Eric A. bespoot op 20 september zijn aardappelen met het product Spotlight om het loof te doden. Enkele dagen later merkte fruitteler Stijn A. dat er rode vlekken op heel wat appelen van zijn aanpalende plantage zaten. Hij bevestigde aan Het Nieuwsblad.
 
opsom   VTA noteert 58 ton aardappelen per hectare
De uiteindelijke opbrengst geraamd door VTA komt met 58 ton aardappelen per hectare, 10,5% hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde en zelfs 14% hoger dan in 2013. Dat betekent dat de nagroei gemiddeld 8 ton per hectare was, zo blijkt uit de resultaten van de proefrooiingen.