Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Vooral Afrikanen zoeken een job in de fruitplantages

Zowat twee derde van de honderden kandidaten die woensdag afzakten naar Sint-Truiden voor een job in de fruitpluk wonen in Wallonië.

Een grote meerderheid is van Afrikaanse origine. VDAB, Le Forem en de fruittelers spreken van een groot succes.


Honderden werkzoekenden zakten woensdag af naar het Cultureel Centrum van Sint-Truiden voor een jobdating. De Vlaamse en Waalse tewerkstellingsdiensten VDAB en Le Forem organiseerden daar samen de ontmoetingsdag voor fruittelers en kandidaat-plukkers.


In september start het plukseizoen voor hardfruit en de fruitboeren hebben dan weer heel wat gemotiveerde personeel nodig. De kandidaten kwamen vooral uit het Luikse en de meesten zijn van Afrikaanse origine. Ze hopen een van de zowat 150 jobs in te mogen vullen.


Marlène Reggers van VDAB Limburg is alvast opgetogen met de opkomst. ‘Het zijn vooral werkzoekenden uit Wallonië die naar hier afzakken. Maar ook mensen uit de streek vinden hun weg naar hier. Aan de grote opkomst merk je dat zulke initiatieven echt nuttig zijn.’


Ook fruitteler Piet Porreye uit Sint-Truiden heeft een aantal vacatures en ontvangt tientallen kandidaten aan zijn tafeltje. ‘Het barst echt uit zijn voegen dit jaar. We hebben nood aan gemotiveerde mensen en hier komen ze zich spontaan aanbieden’, aldus Porreye. ‘Vroeger moesten we echt personeel ronselen en dan had je wat minder enthousiast volk. Op één dag heb je hier tientallen kandidaten en zijn alle vacatures ingevuld.’ Dat de meeste kandidaten Afrikanen zijn, deert de telers niet. ‘Als die mensen hard, correct en gemotiveerd werken, is het dik in orde’, klinkt het.


Urbain Vanclee uit Wellen heeft dertig jaar in een fabriek gewerkt en is werkloos door een faillissement. ‘Ik wil alles doen. De sector van het fruit en de groenten spreekt me wel aan’, zegt de werkzoekende. ‘Ik ben graag in de natuur en hoop hier dan ook op een kansje tussen de honderden kandidaten.’


Adelin Houbrechts uit Kortessem vond een vacature op het internet en hoopt binnenkort appels en peren te plukken. ‘Ik had zoveel volk niet verwacht. Ik ben werkloos en ik wil het plukken zeker proberen. Werk is werk’, besluit een gemotiveerde Adelin.


bron: Agripress    12:00:00|09/08/2012