Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Verslag World Food Moscow 2014: op zoek naar nieuwe kansen

Sinds 7 augustus, de dag waarop de Russische ban op verse groenten en fruit vanuit de EU, Noorwegen, Australië, Canada en de VS werd afgekondigd, is het bang afwachten voor de Belgische groente- en fruitwereld. Ondanks de tumultueuze situatie besloot de sector om de jaarlijkse deelname aan World Food Moscow niet op de helling te zetten en zo was VLAM er van 15 tot 18 september dan ook opnieuw bij.

Naar aanleiding van de ban kreeg de beursorganisatie heel wat aanvragen voor standuitbreidingen. Onder andere Israël, Marokko, Saudi-Arabië… hadden hun stand aanzienlijk vergroot. Het was dan ook heel erg druk rond hun standen. Op de Europese standen ter promotie van verse groenten en fruit daarentegen was het heel wat kalmer dan normaal. Naast de groepsstand van VLAM waren ook Italië en Frankrijk vertegenwoordigd met een landenpaviljoen.


Beelden in plaats van product


VLAM organiseerde dit jaar een opvallende stand van 170m² en werd vergezeld door zeven groente- en fruitexporteurs: Bel’Export, Calsa, D&G Fruit, Vergro, DSF, Devos Fruit en Wouters Fruithandel. De stand werd mee gefinancierd door de Europese Commissie en de slogan van het overkoepelende Taste of Europe-project “Premium quality, perfect taste" benadrukte dat onze producten van topkwaliteit zijn. Door het exportverbod konden geen producten gepresenteerd worden, maar dat deed de groente- en fruithal dit jaar niet aan kleur ontbreken. Op de Belgische stand werd het gebrek aan ons kleurrijke productassortiment gecompenseerd met grote beelden en twee opvallende fotowanden. Vier flatscreens zorgden voor extra animatie op de stand en brachten het Belgische assortiment tot leven.


Meer dan Rusland


In tegenstelling tot de voorbije jaren bleef het kalm op de stand. De aanwezigheid van de Belgen werd geapprecieerd door de bestaande klanten. Zij kwamen graag hun Belgische leveranciers een hart onder de riem steken. Nieuwe contracten realiseren was dit jaar niet evident, maar er werd wel interesse uit de omliggende landen gevoeld. De exporteurs grepen de kans en deden extra inspanningen om op zoek te gaan naar andere opportuniteiten in de regio.
Ondanks de beperkte opkomst vonden de exporteurs het nuttig om aanwezig te zijn om de bestaande contacten te behouden. VLAM zal dan ook blijvend aandacht besteden aan de Russische markt en zal samen met de sector de situatie opvolgen en evalueren.


bron: Agripress    12:16:00|24/09/2014