Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

VLAM zet volop in op promotie binnenlands product

VLAM zet volop in op promotie binnenlands productVLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, speelt in zijn najaarscampagnes in op het chauvinisme van de Belg dat opborrelt sinds de invoering van de Russische boycot op tal van Europese producten.

Chauvinisme aanwakkeren

VLAM voorziet een aanpassing van de geplande najaarscampagnes voor onder andere groenten en fruit. Radio- en tv-spots en advertentiecampagnes krijgen een opvallende toevoeging om de consument aan te sporen zeker Belgisch product te kopen. Er komt een gemeenschappelijke signatuur, die herkenbaar is over alle campagnes heen.
De mediapartners van VLAM schenken extra aandacht aan de getroffen producten. Zo opende 'Dagelijkse Kost' het nieuwe seizoen op 1 september met een appel- en peerrecept en brengt het programma ook in een weekendreportage een actuastukje rond peer. Ook Piet Huysentruyt schenkt aandacht aan de getroffen boycotproducten in een aflevering van 'Smakelijk'. Het Radio 2-programma 'De Madammen' bracht in de tweede week van september een bijdrage over peren en schuift in de vierde week appels naar voren. Ook het dagelijkse recept van 'Lekker van bij ons' in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen zal extra aandacht schenken aan de meest getroffen producten.


Flandria-advertenties

Op zondag 24 augustus verscheen een Flandria-advertentie in De Zondag en in 7 Dimanche met de boodschap: 'Groenten van bij ons zijn altijd lekker, altijd vers en volop beschikbaar. Kies voor lokale producten en steun zo onze telers'. De koepelwebsite www.lekkervanbijons.be en de ondersteunende productwebsites brengen op een extra startscherm dezelfde warme oproep om voor lokale producten te kiezen. Ook de distributie zal maximaal inspelen op de acties van VLAM. Enkele warenhuisketens startten met initiatieven om het publiek op te roepen om solidair te zijn met onze producenten en voor lokale producten te kiezen.


Radiospots

In het najaar komen er nieuwe radiospots voor de promotie van groenten en fruit van bij ons. Ook deze radiospots brengen op een ludieke manier de extra boodschap: 'Eet meer binnenlands product'. “Zo willen we de consumptie van onze producten een duw in de rug geven, zeker nu", aldus Sofie Lambrecht, productmanager groenten en fruit bij VLAM. De radiospots worden in Vlaanderen in W 35 en W 36 uitgezonden op Q Music, StuBru en Radio 2. In W 35 is Wallonië aan de beurt op Fmix Reach, NRJ en Pure FM. Ze worden afgesloten met dezelfde slogan die het chauvinisme van de Belg warm moet houden.


Extra contactdagen

Ook de exportacties worden in het najaar opgevoerd. Naast beursdeelnames komen er ook extra contactdagen. Samen met VLAM trekken Vlaamse exporteurs naar landen binnen en buiten Europa om contacten te leggen met inkopers ter plaatse en aan netwerking te doen.
Bedoeling is winkels te bezoeken en meer feeling te krijgen met wat belangrijk is voor de inkopers en de retail ter plaatse. VLAM blijft tevens inzetten op het verzamelen en verspreiden van marktinformatie naar Vlaamse bedrijven. Dit moet hen toelaten hun exportbestemmingen te diversifiëren.


Op zoek naar nieuwe exportmogelijkheden

VLAM investeerde de laatste drie jaar fors in de uitbouw van een exportcel om de Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun zoektocht naar nieuwe afzetmarkten. Nieuwe markten aanboren is echter een werk van lange adem en levert hoogstens op middellange terrein resultaat. Toch voert VLAM dit najaar de acties op om exporteurs te helpen snel nieuwe markten te ontwikkelen. Samen met hen kijkt VLAM welke extra initiatieven op korte termijn wenselijk en haalbaar zijn. Zo werd de inschrijving voor de beurzen World Food Almaty Kazachstan (november), Asia Fruit Logistica, Fresh Summit PMA en WOP Dubai langer opengesteld om Vlaamse bedrijven toe te laten alsnog aan te sluiten. Intussen heeft al een tiental exporteurs zich ingeschreven. Kazachstan lijkt in eerste instantie een opportuniteit voor pluimvee en zuivel, maar biedt ook kansen voor groenten en fruit en sierteelt. VLAM werkt hiervoor nauw samen met Flanders Investment and Trade (FIT), dat op vraag van VLAM een zakenreis plant in Oezbekistan en Kazachstan in de periode van de beurs.


bron: Agripress    12:02:00|15/09/2014