Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Succesvolle demo met AVR Puma 3

Deze maand zet aardappelmachinebouwer AVR zijn nieuwe en efficiënte Puma 3 op de markt. Gisteren middag was er een demo, op de grens tussen België en Nederland. Opvallend zijn haar strakke vormen die haar een moderne look geven, maar de grootste nieuwigheden van deze zelfrijdende, vierrijige rooier zijn een krachtiger Stage IV motor (Volvo), de extra reinigingscapaciteit, grotere tractie en een ruimere Claas-cabine.

Rijzende ster

AVR blaast dit jaar 165 kaarsjes uit en viert dat passend met de lancering van de nieuwe Puma 3. Eerder in de serie zagen we de Puma en de Puma +. Het levensverhaal van de Puma startte in 2006. De machine lijkt sindsdien een trendsetter geworden te zijn voor het vierrijig aardappel rooien. “Er bestonden al vierrijige rooiers, maar met de komst van de Puma steeg de populariteit van vierrijig rooien enorm" legt Managing Director, Stefan Top uit. “Aan onze snelgroeiende marktcijfers zagen we dat het concept succesvol was. De gebruiker weet te waarderen dat hij met de Puma op een economische en rendabele manier kan rooien". Dit jaar verkocht AVR 34 Puma’s en is daarmee marktleider in het segment van de vierrijige rooiers.

AVR blijft hard werken om zijn producten alsmaar verder te stuwen, getuige de uitgebreide R&D-afdeling. Ieder facet van de Puma wordt onderzocht en uitgebreid getest in het veld.

Sterk staaltje technologie

De Puma 3 is in september voor de eerste maal in het veld getest bij Jacob van den Borne, Puma-fan van het eerste uur: “Mijn eerste Puma kocht ik in 2006 en ondertussen ben ik aan mijn vierde Puma toe. De Puma 3 is echt nog slimmer dan zijn voorgangers: minder brandstofverbruik, een lagere bodemdruk door meer contactoppervlakte, en veel automatische functies vergemakkelijken mijn werk." Licht Jacob toe. 

Strakke looks, soepel rijden

De Puma 3 kan net als zijn voorganger met de gepatenteerde Varioweb-module geleverd worden. Deze reinigingsmodule combineert een egelband met een axiaalrollenset. De intensiteit van de reiniging kan traploos ingesteld worden of de axiaalrollenset kan zelfs uit de aardappelstroom gehaald worden indien weinig reiniging vereist is. De gebruiker kan met het Varioweb zelf kiezen hoeveel reiniging nodig is, afhankelijk van de rooiomstandigheden.

Krachtige motor

Voor de Puma 3 opteerde AVR om Stage IV Volvo-motoren te installeren. Deze 12,8 liter motor is met zijn 469 pk een pak krachtiger dan de vorige en vertaalt dit ook in het veld.

Met een gewicht van 23,5 ton, bedraagt haar vermogen 1 PK per 50 kg. Dit maakt haar de beste in haar categorie.

De motor draait op een lager toerental van 1300 rpm waardoor ze nog minder verbruikt. De uitstoot van fijn stof ligt bij deze motor 10 tot 15-maal lager dan bij andere motoren. Met zijn Stage IV komt de rooier ook in aanmerking voor de MIA/VAMIL subsidieregeling in Nederland. Bijkomend voordeel is dat uit de eerste testen blijkt dat de motor een stuk stiller is.

Pendelend opgehangen klapper

De nieuwe Rafale loofklapper heeft een ander klepelbeeld om nog beter te kunnen klappen in rassen met lang loof. De klapper is pendelend opgehangen zodat er nog preciezer geklapt wordt.


Meer reinigingskracht, meer tijdsbesparing

De graafmat wordt 600 mm langer waardoor de zeefoppervlakte stijgt. Optioneel kan er in de graafmat een ‘driehoeks’-schudder gemonteerd worden. De drie excenterschudders in de zeefmatten kregen meer uitslag wat het schudpotentieel ten goede komt.

Achteraan maakte AVR de reinigingsmodules breder. In het Varioweb werd de egelband verbreed met 200 mm, op de axiaalrollenset betekent dit dat er nu 28 rollen zijn i.p.v. 26. Verder is de egelband met een U-profiel met loofvingers uitgevoerd voor een betere scheiding van het loof.
Het U-profiel combineert de voordelen van V- en H-profielen.

Alles samen betekent dit meer reinigingsoppervlakte, wat de rooier toe laat om in minder tijd dezelfde oppervlakte te rooien. Ook de tractie verhoogde gevoelig (30% vooraan en 15% achteraan), waardoor de Puma 3 nog verder geraakt dan zijn voorganger.

Aardappelvriendelijke ringelevator 

De ringelevator is een combinatie van de robuuste heavy duty spijlenelevator en actieve zijvingers. De zijvingers beschermen de aardappelen tegen beschadiging.

Beschermde bodemstructuur 

De extra grote 900/60 R38 ‘
increased flexibility’ achterbanden zijn
recent, speciaal ontworpen voor rooiers met een cyclische belasting. D.w.z. dat druk in de banden optimaal is bij zowel een volle als lege bunker. Een lagere bandendruk beschermt de bodemstructuur namelijk veel beter. Dit type band rolt ook gemakkelijker.

Deze Puma 3 blijft een lichtgewicht in haar categorie met 23.500 kg. In combinatie met de increased flexibility banden zorgt dit voor minimale bodemdruk. Ook de gelijkmatige gewichtsverdeling (de motor dient als tegengewicht van de elevator) draagt hiertoe bij.

Comfortabel rooien

In de nieuwe Claas-cabine ervaart de chauffeur ook tijdens lange werkdagen, een hoogwaardig comfortsgevoel waarvoor het merk bekend staat. De cabine is groter dan de vorige om alle ruimte te geven aan de nodige schermen, waarnaar veel vraag was uit de markt.
De extra grote ramen geven een goede zichtbaarheid op het rooiproces.

De bediening werd ook herbekeken. Een overzichtelijk touchscreen, de nieuwe AVR-joystick (die ook in getrokken rooiers te vinden is) en een snelkeuze-draaiknop moeten het gebruiksgemak nog verhogen.

Verhoogde wendbaarheid

De stuuruitslag is vooraan verhoogd tot een hoek van 50° en achteraan tot 20°, met meer wendbaarheid tot gevolg. In de eerdere versies was dit respectievelijk 42,5° en 15°.

Legaal de weg op

Bij de ontwikkeling van de nieuwe rooier is rekening gehouden met alle wettelijke bepalingen wat betreft lengte, gewicht e.d. om legaal de weg op te mogen.

Verschillende uitvoeringen

De Puma 3 is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, bijvoorbeeld met crossrollen i.p.v. het Varioweb. De Puma 3 wordt vanaf heden exclusief via het internationale AVR-dealernetwerk verdeeld en zal bij het grote publiek geïntroduceerd worden tijdens Interpom in Kortrijk Xpo (23-25 november 2014).


Presentatie
Foto
Foto

bron: Agripress    10:49:00|07/10/2014