Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Rampenfonds: fruittelers krijgen nauwelijks de helft van de geleden schade

Gwendolyn Rutten (Open VLD) stelde deze week dat fruittelers en landbouwers uit Limburg en het Hageland door de ramp in augustus11 gigantische verliezen hebben geleden. Sinds de erkenning van de storm als ramp werden enkele telers vergoed voor de schade, aldus Rutten, maar voor een groot deel gold dat niet. Betalingen werden o.a. uitgevoerd door verzekeringsmaatschappijen.

Intussen kregen fruittelers een goedkeuring voor de ingediende dossiers-rampenfonds. De meeste zijn alvast tevreden dat een vergoeding komt, maar merken tegelijk op dat de vergoeding onder de helft van de geleden schade blijft en dat tegelijk een bovengrens werd vastgelegd.


Bij de € 300.000 die reeds werd toegekend binnen het rampenfonds, komt binnenkort nog eens € 2,2 miljoen, tenminste als het wetsontwerp goedgekeurd wordt in de Senaat; dat liet minister van Financiën Steven Vanackere afgelopen week weten.
Gwendolyn Rutten reageerde dan ook tevreden op de aankondiging van Vanackere.


Gunther Stockx uit Attenrode, één van de getroffen telers, zegt in Het Laatste Nieuws dat veel fruitteeltbedrijven momenteel door een moeilijke periode gaan. "Vooral nieuwe, jonge bedrijven kregen zware klappen door de stormschade", zegt Stockx. Bovenop de stormschade was ook de oogst dit jaar niet goed. "Gelukkig krijgen we momenteel betere prijzen voor ons fruit dan vorig jaar."


Gunther: "Twee hectaren fruitbomen gingen ten gronde. Ik heb in totaal 27 hectaren perenbomen. De vergoeding is goedgekeurd en zou binnenkort uitbetaald worden. De uitbetaling is nauwelijks de helft van het geschatte rampbedrag. We zullen dus nooit onze omzet kunnen compenseren."


Gunther: "En nog, dit jaar hebben wij 60% van een normale productie kunnen oogsten. Dit had ook te maken met nachtvorst tijdens de bloei en slechtere weersomstandigheden net na de bloei."
"We beheren gelukkig een familiebedrijf, dat toch iets meer zekerheid biedt." 

Eenzelfde verhaal in Het Laatste Nieuws over Mario Vanhellemont: "Bij ons zijn 6 à 7 hectaren fruit zwaar getroffen. Op sommige percelen zijn de bomen helemaal omgewaaid en de wortels losgerukt. De gaten in de plantages zijn nog altijd te zien. Op andere percelen was vooral stormschade aan het fruit. Gelukkig hebben we percelen over de hele regio verspreid."
Hij schat de schade op minstens € 200.000.


Mario: "Een appelboom heeft 7 jaar nodig om een productie op kruissnelheid te halen. Sommige bomen op de getroffen percelen konden nog jarenlang in productie blijven. We maken telkenjare een plan op: welke bomen we rooien en welke we laten staan. Dat plan moeten we nu volledig overboord gooien."


Van Hellemont zou tenhoogste ongeveer € 100.000 kunnen recupereren. Hij hoopt snel betaald te worden.
"Veel agrariërs en particulieren die ook schade leden, wachten nog op de goedkeuring van hun dossier."


Veel telers klagen erover dat de periode van behandeling van de dossiers in de provincie Limburg veel langer uitloopt dan in Oost- en West-Vlaanderen.


 


bron: Agripress    08:20:00|09/12/2012