Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

REO Veiling zet in op Frankrijk. merken en shuttledienst

De omzet voor de REO Veiling steeg dit jaar een klein procent, naar 157 miljoen euro. Prei steekt als product met kop en schouders boven de rest uit. Daarna volgen tomaten, serresla, champignons en aardbeien.

"De groeiers van 2013 waren courgettes en komkommers", vertelt Paul Demyttenaere, algemeen directeur van de REO Veiling. "Producten die het zeer moeilijk hadden dit jaar waren tomaten en witloof. Hier gaan wij dit jaar mee aan de slag door actiever te zijn op kwaliteitsgebied en meer te vermarkten onder onze merken Tomabel en Fine Fleur. Een ander luik is het inzetten op de Franse markt en de derde pijler voor het nieuwe jaar is het intensiveren van de samenwerking met het Fresh Park in Venlo via onze shuttledienst Roeselare-Venlo. Deze willen we het liefst in beide richtingen laten rijden."


Volgens Paul heeft de inzet van Tomabel bij tomaten haar waarde deze zomer al bewezen. "Witloof en tomaat hebben als teelten echt op het tandvlees gezeten. Daarom hebben we voor trostomaten besloten om deze onder te brengen onder Tomabel. En dit heeft zeker vruchten afgeworpen in vergelijking met de andere trostomaten. Zelfs in de moeilijkste momenten in de zomer was er een prijsverschil van 10 tot 12 cent. Dat maakt een jaar niet meteen goed, maar geeft wel aan dat inzetten op kwaliteit en smaak loont. We willen ook verder gaan om met vleestomaten in te zetten op Tomabel. Producenten die willen zetten op kwaliteit en smaak, willen wij toch proberen rond Tomabel te clusteren. Natuurlijk stellen wij hier zeer hoge eisen aan. Het is niet de strik om de doos, die de doos waardevol maakt, maar de inhoud zorgt ervoor dat het product anders naar de markt kan gaan."


"Naast tomaten wordt ook bij de witlooftelers van REO aan de weg getimmerd. We zijn de laatste vier maanden hard bezig om de basiskwaliteit van ons Flandria-witloof te verhogen. Dat is ook de eerste stap die genomen moet worden. Het heeft geen zin om een merkenbeleid te starten, als de inhoud hetzelfde blijft. Naast kwaliteit werken we aan de sortering en de komende maanden wordt met een aantal producenten de stap gezet om hun product onder Tomabel te vermarkten. Wij komen met witloof uit een lange donkere periode. Het was zowel bij tomaten als witloof duidelijk dat er werk aan de winkel was."


Het is niet de bedoeling dat Flandria wordt vergeten. "Nee, wij willen Flandria juist sterker maken, maar de basiskwaliteit moet beter. We moeten durven evalueren naar een meer betrouwbaar product en dat ontstaat pas als je een stukje verantwoordelijkheid bij de producent legt. De focus op betrouwbaarheid is een wezenlijk verschil met Flandria, dat is een degelijke standaardkwaliteit. Wij vinden dat we ons moeten onderscheiden van de bulk en daar is een duidelijke markt voor. Wij vinden dat vanuit LAVA, de overkoepelende organisatie voor de Belgische Veilingen, de samenwerking met betrekking tot vermarkten een beetje achterwege is gebleven. De beweging om samen te werken op kwaliteitsgebied en het werken aan betrouwbaarheid zullen we onder druk van onze achterban dus zelf maken. We kunnen niet wachten tot we tot samenwerking komen op deze gebieden als daar vandaag nood aan is bij onze producenten. Men wil een ander product, en we willen niet wachten tot we nog een dramatisch seizoen achter de rug hebben. Nu moet actie worden ondernomen. Tomabel staat trouwens ook open voor niet-REO-producenten."


Voor 2014 wil de REO Veiling zich nog intensiever richten op Frankrijk. Paul: "Het is eigenlijk een stukje natuurlijke groei en we willen de stap over de grens zetten. Onze eigen telers zetten ook de stap naar Frankrijk, de productie trekt over de landgrenzen heen. Ik vind het dan een normale plicht als veiling om de telers te volgen en we willen ons allereerst focussen op Noord-Frankrijk. De producten die daar worden geteeld willen we ook in Frankrijk afzetten. Komend seizoen gaat de REO Veiling die producten die door de REO producenten in Frankrijk worden geteeld de Franse identiteit aanmeten."


Sinds begin vorig jaar is er een dagelijkse shuttledienst voor het vervoer van verse groenten en fruit van de REO Veiling in Roeselare naar het Nederlandse Venlo. "In het begin leek dit wat moeilijk, maar de conclusie na een jaar is zeker bemoedigend en het transport is een vaste waarde geworden in het vermarkten van de producten richting het Ruhrgebied. We hebben gemerkt dat de omzet via het thuiskoopsysteem groter is dan in de eigen veilzaal. We kunnen vaststellen dat het daaraan gekoppelde kwalitatief transportsysteem haar nut bewijst. Momenteel wordt alleen product van Roeselare naar Venlo gebracht, maar dit jaar zouden we ook product van Venlo naar hier willen laten brengen. Een hechtere logistieke samenwerking vanuit beide richtingen zorgt voor een betere en bredere dynamiek. Zo kunnen beide partijen nieuwe markten benaderen. Wij zijn een belangrijke hub richting de Franse markt en bijvoorbeeld Veiling ZON is een toegangspoort tot het Roergebied. De komende maanden zal dit verder worden besproken en gerealiseerd."


 


bron: Agripress    12:24:00|03/01/2014