Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Nu ook ggo-insecten ter vervanging van insecticiden

Als het van het Britse bedrijf Oxitec afhangt, worden binnenkort chemische insectididen in de landbouw en de fruitteelt vervangen door ggo-insecten. Dat staat in Het Laatste Nieuws op dinsdag.

De insecten moeten ervoor zorgen dat hun in het wild levende soortgenoten binnen de kortste keren de duimen leggen, waardoor pesticiden niet langer nodig zijn om oogsten te beschermen. Na succesrijke experimenten in Brazilië en de VS komt nu ook Europa aan de beurt. Maar milieuorganisaties waarschuwen voor onherstelbare milieuschade en verstoring van de voedselketen.


De techniek van de ggo-insecten houdt in dat ­allerlei muggen, motten en ­vliegen in een laboratorium ­gesteriliseerd worden door middel van bestraling en dan worden losgelaten op gewassen die ­bijzonder vatbaar zijn voor plagen die oogsten vernietigen. De GM-insecten zijn mannetjes. Eens in het wild wedijveren de steriele mannetjes met de wilde mannetjes voor wijfjes. Als een wijfje met een steriele man paart, komen er geen nakomelingen, en dus is de volgende generatie ­kleiner. Door de procedure te herhalen, kan op die manier een hele populatie schadelijke insecten uitgeroeid worden.


Oxitec hoopt in Europa een doorbraak met zijn genetisch gemanipuleerde insecten te ­forceren. De eerste Europese test zou plaatsvinden op een met ­netten afgespannen oppervlakte met 24 olijfbomen. Als het een succes wordt, zouden ook ­Griekenland, Italië en Groot-­Brittannië volgen.


Maar toch toont niet iedereen zich laaiend enthousiast over deze steriele insecten-techniek. Bij milieuorganisaties bestaat ­immers de vrees dat bij het inruilen van chemische rommel voor genetisch gemanipuleerde beestjes, onze gezondheid in gevaar komt. Want de vliegjes en/of hun larven zouden in onze voeding kunnen terechtkomen. "Wij zijn tegen", zegt Lieze Cloots van de Bond ­Beter Leefmilieu. "Het is absoluut niet geweten wat de invloed van zo'n ingreep op het milieu zal zijn. Wat wél zeker is, dat eens je met GM- technieken start, er geen weg meer terug is. Dan is het kwaad geschied. Bovendien vragen wij
ons af of de kwaliteit van onze voeding hier niet zal onder lijden.
Olijven bijvoorbeeld komen in allerlei verschillende bereidingen en producten terecht. En wat met de larven in onze voedselketen?
Hierover bestaat niet het minste onderzoek, laat staan een duidelijke regelgeving." 

Zware ingreep


"Op zich lijkt de-techniek mij het perfecte alternatief voor insecticiden", vindt landbouwexpert Luc Busschaert. "Het is goedkoper en pesticiden zijn schadelijk voor de natuur. Toch begrijp ik ook de sceptici. Het blijft tenslotte een zware ingreep op het milieu. Maar met de stijgende wereldbevolking die de landbouw over de hele wereld in de toekomst moet voeden, zal er toch iets moeten gebeuren, willen de voedselprijzen niet nog eens met 10% stijgen."


 


bron: Agripress    08:35:00|10/09/2013