Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Meerdere fruittelers getroffen door nefast spuiteffect (update)

Het bedrijf Avermaete uit Hakendover moet meer dan 500.000 kilogram appelen vernietigen, nadat deze besmet geraakten met Spotlight Plus. Dat is een erkende herbicide, die een naburige teler van aardappelen gebruikte om het loof te doden. Door een ongunstige thermiek kwam dit product ook terecht op het fruit in enkele aanpalende boomgaarden, waardoor de vruchten onbruikbaar voor de verkoop zijn geworden. Dat meldt Het Laatste Nieuws op vandaag.

Ongeveer tien procent van de productie moet fruitbedrijf Avermaete weggooien. De appels, Jonagold Boerenkamp en Golden, vertonen allemaal roodbruine vlekjes. Dat is het gevolg van de herbicide Spotlight Plus. "Dat product werd op 20 september door een gerenommeerd aardappelteler, een neef van de gedupeerde fruitteler Avermaete, gebruikt om het loof van de aardappelen te doden", zegt gerechtsdeskundig expert Luc Busschaert. "Het was een zeer warme dag met temperaturen tot 27 graden en opstijgende lucht. Door de thermiek die dag zijn zeer fijne druppels van de herbicide overgewaaid naar de fruitboomgaarden in een cirkel van 700 meter rond het aardappelperceel. Drie bedrijven zijn hiervan slachtoffer geworden."


Veel schade


Het zwaarst getroffen is het bedrijf van Marc Avermaete. "Hier is voorlopig toch sprake van een schadebedrag van rond de 160.000 euro", stelt Luc Busschaert. "De andere twee bedrijven zijn iets minder hard getroffen." Volgens Busschaert treft de aardappelteler geen schuld in deze zaak. "Het is een ongelukkig voorval. Weersomstandigheden heb je gewoon niet in de hand."


Busschaert benadrukt ook dat het product Spotlight Plus een erkend product is. "Dat is een effectief product voor het doden van aardappelloof, maar niet voor fruitproductie, dat bijzonder gevoelig is hiervoor, ook voor de kleinste hoeveelheden. Ik zeg niet dat dit een risico zou zijn voor de volksgezondheid, maar het bedrijf Avermaete heeft al jarenlang een onfeilbare reputatie en die wil ze ook bewaren. Het aangetaste fruit zal dus vernietigd worden. Helaas is dit weer een zware klap voor de getroffen fruitbedrijven, die het als gevolg van de Russische boycot al moeilijk hadden."


bron: Agripress    03:31:00|08/10/2014