Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Landbouwsector kan afschakeling elektriciteit beperken!

Er is al heel wat te doen geweest en ongerustheid gewekt bij de bevolking naar aanleiding van de mogelijke stroomtekorten gedurende de volgende winter. Toch zijn er alternatieven die over het hoofd gezien worden. Niet dat deze alles kunnen oplossen maar elke kW telt op zulke momenten.

Vele landbouwers bezitten een noodstroomgenerator die ingezet word bij plotse en onvoorziene stroomonderbrekingen.
Door een doorgedreven automatisatie en diverse high-tech toepassingen durven tal van landbouwers het niet meer riskeren geen noodstroomgroep te hebben voor hun bedrijf. Deze brengt rust en minder stres voor de landbouwer.

Indien de stroom uitvalt en er geen stroomgroep aanwezig is kan dit bv in de intensieve veehouderij leiden tot diersterfte omwille van geen ventilatie of licht en in de melkveehouderij leiden tot kwaliteitsverlies of zelfs vernietiging van de melk door deze niet correct te koelen.

Tal van landbouwbedrijven, die vandaag nog geen generator hebben,  willen investeren in een noodstroomgroep, maar die investering is voor hen vaak te groot en stroomvoorziening is fel verbeterd de laatste 20 jaar. Onder andere melkveebedrijven met en zonder melkrobots zijn vandaag aan het uitkijken hoe een eventuele stroomonderbreking kan opgevangen worden. De geplande uren zonder stroom vallen net tijdens de traditionele melktijden: van 17 tot 20 u.
 
De bedrijven die een noodstroomgroep bezitten zouden op de dagen dat er een tekort dreigt, zichzelf van het net kunnen koppelen en zij kunnen zich op dat moment met hun noodstroomgroep behelpen.
Er moet voor deze bedrijven dan wel iets tegenover staan. Voor wat, hoort wat.
De netbeheerder kan deze bedrijven die vrijwillig willen meedoen op voorhand verwittigen wanneer zij zelfvoorzienend moeten zijn.
 
Kijken we over de grens richting Frankrijk, dan zien we dat vele bedrijven daar een contract “Tempo" afgesloten hebben met hun leverancier, dikwijls dezelfde stroomproducent als wij die kennen in België!
Hierin wordt gewerkt met 3 tarieven: het normale tarief “blauw" (300 dagen), een iets duurder tarief  “wit" (43 dagen) en het (zeer) dure “rood" tarief (4x meer dan normaal) en goed voor 22 dagen.
Het duurste tarief is van toepassing op de dagen dat er zeer veel stroom wordt verbruikt in Frankrijk.
 
Vergelijking elektriciteitsprijzen Frankrijk gewoon tarief en tarief  “Tempo" in ct€/kWh:

 
Gewone tarief: 14
 
Tempo tarief:  
blauw dag; 7,050             blauw nacht; 5,030
wit dag; 9,330                  wit nacht; 6,570
rood dag; 27,250              rood nacht; 9,940
 
Hoog tijd dus dat zoiets ook bij ons in voege kan treden, de sector steekt haar kop niet in het zand en werkt mee aan oplossingen.
 
Hendrik Vandamme - Voorzitter ABS


bron: Agripress    09:58:00|06/10/2014