Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Fruittelers vragen meer overheidssteun tegen slechte weersomstandigheden

De regering moet meer steun bieden aan fruittelers om hun beroep te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Dat zegt telersvereniging New Green uit Borgloon vandaag aan TV Limburg. De telers willen vooral plastieken overkappingen die vruchten beschermen tegen hagel en regen.

De afgelopen weken had vooral de kersenteelt zwaar te lijden onder de hevige regen. Kersenteler Jos Derwael zegt op TV Limburg dat bepaalde variëteiten niet geplukt konden worden. "Vroege variëteiten zoals de Sylvia- en de Summitkers zijn helemaal verloren gegaan", luidt het.


 "Als er te weinig licht is in de zomer, kunnen de botten voor de nieuwe vruchten niet sterk worden en gaan de oogsten voor volgend jaar minder zijn", legt Jos Claes, woordvoerder van de telersvereniging, uit.


De telers wijzen naar hun Zwitserse collega's, die hun vruchten tegen extreem weer beschermen door een plastic net over de bomen te plaatsen. "Met daarover nog een soort hagelnet dat je kan laten zakken tot op de grond, waardoor men ook insecten zoals de kersenvlieg buiten de aanplanting kan houden", aldus nog Claes.


De maatregel kost echter ongeveer 50.000 euro per hectare. In Zwitserland bestaat daarvoor een overheidssubsidie, iets wat de fruittelers uit Borgloon ook in Vlaanderen willen. Volgens Claes is daar dringend nood aan. Vlaams minister van Landbouw Kris Peeters meldt dat de telers 8 tot 18 procent steun van het Vlaams landbouwinvesteringsfonds krijgen. Voor de telers voldoet die steun echter niet.


bron: Agripress    08:16:00|18/07/2012