Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Eerste peren met rode schil klaar voor verkoop (update)

Verleden jaar kwam het bewijs aangaande 'het gezondheidseffect' van de rodeschil-appel. Landbouwexpert Luc Busschaert vond duidelijke verschillen tussen groene en rode appel, vnl in Haspengouw. Ook dit jaar wijzen de analyses op duidelijke verschillen, maar deze keer worden de beste gehaltes in Laag-België aangetroffen. Intussen brengt Het laatste Nieuwe het betoog rond de rode peren.

Daarin staat te lezen dat na de appel met het rode vruchtvlees,nu ook een peer met rode schil op weg is om de markt te veroveren. Zowel de Dicolor als de Regal Red werden ontwikkeld door boomkwekerij René Nicolaï en verschillen qua smaak niet veel van de groene perenvarianten. De Dicolor zal enkel te vinden zijn in Groot-Brittannië, de Regal Red zal in kleine hoeveelheden via Carrefour worden verdeeld.


De Dicolor-peer werd al in 2009 voorgesteld, maar nu pas is de eerste oogst klaar voor verkoop. En die wordt naar Groot-Brittannië verscheept, maar de winkelketen Marks & Spencer de perensoort zal verdelen. “Het zal zeker nog tien jaar duren vooraleer de Dicolor courant in de grootwarenhuizen te vinden zal zijn", vertelt Gaston Derwael van Bel’export, het bedrijf dat instaat voor de sortering, verwerking en verpakking van de Dicolor.


De Regal Red zal wel in België in te vinden zijn. Het beperkte aanbod van 6000 bomen uit de proefplantage zal via supermarktketen Carrefour en speciaalzaken voor fruit en groenten te verkrijgen zijn. Deze winter worden nog een 20.000 stuks aangeplant en tegen 2018 moeten 100.000 bomen een aanvoer verzekeren van 2 miljoen kilo op jaarbasis. "Maar beide peren zullen een nicheproduct blijven", zegt Wilfried Jeurissen, algemeen directeur van Limburgse Tuinbouwveiling. "Ze kosten dan ook makkelijk het dubbel van een groene peer. We willen groeien volgens de vraag."


 


bron: Agripress    05:10:00|31/10/2013