Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Ecologische voetafdruk België bij vijf grootste ter wereld

De ecologische voetafdruk van de Belg blijft groeien. Ons land staat ondertussen in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld, zo blijkt uit het tweejaarlijkse Living Planet Report van WWF.

Het Gentse initiatief 'Donderdag Veggiedag' wordt door WWF als voorbeeld genoemd om aan te tonen dat ook steden inspanningen kunnen leveren


De ecologische voetafdruk per Belg bedraagt 7,45 hectare (wereldwijd gemiddeld 1,8 ha en in Europa 4,3), terwijl dat twee jaar geleden nog 7,14 ha was. Als alle mensen zouden leven met de voetafdruk berekend voor de gemiddelde Belg, dan zouden we 4,3 'aardes' nodig hebben.


Energie en transport

 Energie neemt iets meer dan de helft van onze voetafdruk in. De belangrijkste verschillen met onze buurlanden zijn het energieverbruik van huishoudens en de transportsector.


"We hebben een groot patrimonium aan relatief oude, slecht geïsoleerde gebouwen waaruit veel energie ontsnapt", zegt Damien Vincent, CEO van WWF-België. "Bovendien dragen de lage bezettingsgraad van Belgische personenwagens, het dichte wegennet en de fiscale voordelen voor bedrijfswagens bij tot een hoger aantal voertuigkilometers per persoon."


VS zakten

Nadat ons land twee jaar geleden op zes stond, heeft België nu de vijfde grootste ecologische voetafdruk per hoofd ter wereld. Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Denemarken gaan ons land vooraf.


Het (kleine) verschil komt doordat de VS zakten van vijf naar acht door een grote omschakeling van energieproductie op basis van schaliegas in plaats van steenkool. "Schaliegas veroorzaakt evengoed een milieuramp, maar stoot wel minder CO2 uit", verduidelijkt woordvoerder Koen Stuyck (WWF). "Ook wegen de 'bunkerbrandstoffen' (voor internationale scheepvaart en vliegverkeer) zwaarder door bij kleinere landen die veel doorvoeren, maar dat neemt niet weg dat onze voetafdruk hoog is."


WWF biedt vijf oplossingen aan. Het Gentse initiatief 'Donderdag Veggiedag' wordt door de organisatie als voorbeeld genoemd om aan te tonen dat ook steden inspanningen kunnen leveren.


bron: Agripress    03:14:00|30/09/2014