Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Conférence in de kijker tijdens World Food Moscow 2012

Van 17 tot 20 september vond de 21ste editie van World Food Moscow plaats. Deze voedingsbeurs vormt dé ontmoetingsplaats voor groothandelaren, detailhandelaren en distributiebedrijven uit de Oost-Europese voedingsindustrie. VLAM was samen met tien groente- en fruitexporteurs opnieuw van de partij in een mooi uitgewerkte stand en zette de nieuwe Conférence-campagne extra in de kijker.

Belgische stand een vaste waarde

Steeds meer internationale bedrijven beseffen dat de Russische markt heel wat opportuniteiten biedt. De beurs kon daarom ook dit jaar op een sterke groei van exposanten rekenen. Meer dan 1.500 bedrijven uit 70 landen, verdeeld over elf gespecialiseerde sectoren waren aanwezig om hun drank- of voedingproducten te promoten. Er waren minder bezoekers dan voorgaande jaren, maar hiervan was niets te merken op de Belgische stand, waar de deelnemende bedrijven konden rekenen op een continue toestroom van geïnteresseerde handelaars.
De Belgische groente- en fruitsector werd dit jaar vertegenwoordigd door 10 exporteurs: Bel’Export, BFC, Calsa, D en G Fruit Business, DSF, Fruithandel Wouters, Herwi, Pacbelimex, Vanco Belgium en Vergro.
 De stand van 153m² bevond zich op zijn vertrouwde centrale locatie in de groente- en fruithal en sprong in het oog met grote ronde productfoto’s en een opvallende Flandria-muur. Op de stand werd een uitgebreid aanbod van diverse groente- en fruitsoorten geëtaleerd. Extra aandacht ging dit jaar naar de Belgische Conférence-peer met grote sfeerfoto’s en productpresentatie in elegante vazen. Dit naar aanleiding van een nieuwe promotiecampagne die VLAM dit najaar in Rusland organiseert.
 
Campagne zet troeven Belgische Conférence in de ki
jker
 Rusland is een groeiende afzetmarkt voor Belgische groenten en fruit. De afgelopen jaren is België bovendien geëvolueerd van een appel- naar een perenproducent. In 2012 beslaat de appelproductie 7.404 ha in vergelijking met 8.324 ha perenareaal. Hoog tijd dus om de belangrijkste peer uit dit aanbod, de Conférence-peer, in de schijnwerper te zetten.


In november en december zal VLAM in totaal 234 degustaties organiseren in twee belangrijke Russische supermarktketens in Moskou. Het is de bedoeling om de Russische consument kennis te laten nemen met de veelzijdigheid van de Conférence peer. Speciaal voor deze actie werd een logo ontworpen met bijzondere aandacht voor de Belgische oorsprong van de peer. Dit logo zal gedurende de actie op de peren bestickerd worden. Daarnaast krijgen de proevers ook een foldertje dat de troeven van de Belgische Conférence-peer verduidelijkt.


Belgische export naar Rusland in 10 jaar sterk gestegen

 België exporteerde in 2011 in totaal 207.000 ton vers fruit en 67.000 ton verse groenten naar Rusland. In tien jaar is de export van verse producten uit België naar Rusland opmerkelijk gestegen. Voor vers fruit is de geëxporteerde hoeveelheid bijna verviervoudigd (+270%), terwijl voor verse groenten de export naar Rusland met een enorme +745% steeg.


Van de totale Europese fruitexport naar Rusland, heeft België de voorbije tien jaar een stabiel marktaandeel van 15% behouden. Het aandeel van Belgische groenten toont een stijging van 10% ten opzichte van de afgelopen tien jaar. De Belgische groenten zijn nu goed voor 11% van de totale Europese groente export. Hierbij vormen tomaten, kropsla, prei en komkommers de top vier.
Belgische peren zijn de meest populaire Belgische producten op de Russische markt: 33% van de totale Russische perenimport komt uit België. Van het vers fruit dat in 2011 vanuit België naar Rusland geëxporteerd werd, bedroeg het aandeel van peren 65% en appels 20%. Voor peren zien de Belgische standhouders nog meer groeikansen.


De Belgische export naar Rusland heeft al een hele weg afgelegd. Met de toetreding van Rusland tot het WTO wacht de Belgische exporthandel hoopvol af om de positieve evolutie van de afgelopen jaren nog sterker te kunnen verder zetten.
 
De volgende editie van World Food Moscow vindt plaats van 16 tot 19 september 2013 in het Expocentre te Moskou.


bron: Agripress    10:25:00|03/10/2012