Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

BelOrta en REO Veiling kijken terug op 2013 (update)

In de Vlaamse kranten maken BelOrta en REO Veiling de balans op van hun jaar. Het slechte voorjaar zorgde bij veiling BelOrta voor een omzetdaling. Omgekeerd: De REO Veiling van Roeselare sloot 2013 af met een omzet van € 157 miljoen. ‘Zeker geen record, maar toch een van de betere jaren, vooral door de ‘lange & sterke' winter', zei directeur Paul Demyttenaere op 31 december bij AgriPress.

"Vooral de tomaten en het witloof, onze twee topproducten, werden de dupe van het koude voorjaar", zegt commercieel manager Jos Van Dessel. De strenge winter begin 2013 was dan weer een zegen voor de REO Veiling in Roeselare die zijn omzet licht zag stijgen dankzij de wintergroenten.


De omzet van BelOrta, met hoofdzetel in Sint-Katelijne-Waver, tikt in 2013 af op ruim 300 miljoen euro, 30 miljoen minder dan vorig jaar. "Er werd verwacht dat we dezelfde omzet zouden draaien als vorig jaar, maar een koud voorjaar zorgde later op het jaar voor een overproductie van groenten. Vooral de tomaten en het witloof, onze twee topproducten, werden hier de dupe van. Door het overaanbod, daalde de prijs", zegt commercieel manager Jos Van Dessel.


Prei blijft veruit het belangrijkste product voor de Roeselaarse tuinbouwveiling. De aanvoer daalde lichtjes, maar de omzet in deze groente steeg van 29 naar 36 miljoen euro. Tomaten zijn het tweede product op de veiling, maar daarvoor is de balans minder positief. De veilingdirecteur legt uit dat de prijzen kelderden door de hoge productie tijdens de mooie zomer. Sla deed het weer beter, maar de spectaculairste groeiers in Roeselare zijn aardbeien, komkommers en courgettes.


bron: Agripress    11:37:00|02/01/2014