Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

Appelallergie: oude rassen kunnen de oplossing zijn

Elke Duitser eet gemiddeld circa 17 kg appelen per jaar. Toch kan niet iedereen van dit fruit genieten: circa twee tot vier miljoen Duitsers zijn allergisch voor appelen.

Thomas Bernert, student levensmiddelentechnologie aan de Duitse Hogeschool OWL, heeft met zijn bachelorwerkstuk echter laten zien waarom sommige appelsoorten beter te eten zijn voor allergici dan andere, zo meldt de Duitse website Gabot.de.


Naast de rijpingsgraad, verwerking en toebereiding van de appel heeft namelijk ook de appelsoort een grote invloed op het allergische potentieel. Met name nieuw geteelde soorten veroorzaken vaker allergische reacties, terwijl oude appelsoorten bijzonder geschikt zijn voor allergici. Bernert kon in zijn bachelorwerkstuk nu de mogelijke reden hiervoor aantonen: de stofgroep van de polyfenolen - een aromatische verbinding die in nieuw geteelde appelsoorten beperkt werd - heeft uitwerkingen op de betere verdraagzaamheid van traditionele soorten.


„Polyfenolen kunnen het eigenlijke appelallergeen inactiveren en daarmee voorkomen dat de allergie veroorzakende eiwitten door het lichaam worden opgenomen“, aldus een korte samenvatting van professor Jürgen Zapp van het instituut voor levensmiddelentechnologie NRW (ILT-NRW), die de student begeleid heeft.


bron: Agripress    01:44:00|05/07/2012