Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

‘Perencrisis was voor Renaat Kuipers misschien de crisis te veel'

Gisteren nam de EC een wending van 180° aangaande de financiële tussenkomst. Renaat Kuipers is intussen niet langer directeur van Veiling Haspengouw. De samenwerking is zeer onverwacht stopgezet. Kuipers (57) had er na 23 jaar geen zin meer in. ‘We hadden hem vragen gesteld waarop hij niet kon antwoorden', zegt voorzitter Luc Bels. ‘Misschien was de perencrisis wel de crisis te veel.' Dat meldt Het Nieuwsblad.

Heeft de perencrisis te maken met het vertrek van Kuipers? ‘Niet rechtstreeks, maar misschien was het voor hem wel de crisis te veel. Het afscheid is in elk geval niet met slaande deuren gebeurd’, verduidelijkt Luc Bels.


‘We hadden wel vragen over de manier waarop een veiling werkt en we zijn daarover niet tot een akkoord gekomen. We zitten tenslotte met grote problemen: de frigo’s zitten vol peren, de prijzen zijn zeer laag en de telers hebben geld nodig hebben om hun plukkers te betalen.’


‘Wij zijn allemaal met verstomming geslagen’, zegt ondervoorzitter Ghislain Francis. ‘De raad van bestuur had hem drie vragen gesteld over hoe hij de toekomst zag. Die antwoorden moesten klaar zijn voor de raad van bestuur weer zou samenkomen. Dit zou hem lukken gaf hij begin deze week nog aan maar nu bleek dat hij geen antwoord had. De reden ook waarom hij de handdoek in de ring gooide. Wij hebben hem er nog op gewezen dat deze beslissing onomkeerbare gevolgen voor hem zou hebben, maar hij bleef bij zijn besluit.’


Kuipers is een autoriteit in de veilingsector. Hij was bijvoorbeeld de eerste die het systeem van clubrassen introduceerde waarbij vraag en aanplant op elkaar worden afgestemd, voor België een heel vernieuwend systeem. De Kanzi-appel wordt via zo’n club verkocht en is door hem in de markt gezet. Rond Veiling Haspengouw zijn ook andere bedrijven gegroepeerd die fruit verpakken en verwerken, ook dat is een verdienste van Kuipers.


Zelf wilde Renaat Kuipers niet reageren op zijn plotse afscheid.


Bij Veiling Haspengouw zijn 400 fruitbedrijven aangesloten, de veiling verhandelt ongeveer 30 procent van het Belgische fruit. Filip Vanaken, financieel en administratief directeur, neemt voorlopig de taak van Renaat Kuipers over.


bron: Agripress    08:58:00|11/09/2014