Sitemap | ne | frans | engels
Een Vraag? Bel Ons: 0032 57 40 91 20

„Zorgen voor meer voedsel is niet genoeg”

Wij moeten ons niet langer alleen richten op de verhoging van de productie van voedsel, hogere export en de vraag of dat voedsel veilig is. Door de grote veranderingen in de voedselwereld is meer oog nodig voor andere zaken. Bijvoorbeeld de vraag of de voedselvoorziening niet tegen haar ecologische grenzen aanloopt. Het is allerminst zeker dat op termijn aan de stijgende vraag naar voedsel kan worden voldaan.

De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) schrijft dat in een advies dat donderdag is gepresenteerd. Volgens het adviesorgaan van het kabinet moet Nederland „een voedselstrategie ontwikkelen".


Daarin moet ook de verschuiving van macht bij de voedselproductie meer aandacht krijgen. Die macht ligt niet meer alleen bij de overheid en landbouworganisaties. Supermarkten, zaadleveranciers, de levensmiddelenindustrie en internationale organisaties spelen een steeds belangrijker rol.


Ook zijn de eetpatronen veranderd, schrijft de WRR. „De weg die voedsel aflegt van boer naar bord, is aanmerkelijk langer en onoverzichtelijker dan voorheen. Achter het aanbod op de schappen gaat een complex netwerk van ketens schuil, die landsgrenzen overschrijden."


Het adviesorgaan pleit voor veerkracht in het beleid. Bij de voedselproductie kunnen zich diverse scenario’s voordoen. De overheid moet ervoor zorgen dat die schokken opgevangen kunnen worden.


Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken spreekt in een reactie van „een belangrijk rapport". „De WRR werpt met dit rapport de juiste vragen en dilemma’s op. Wij gaan daar verder mee aan de slag en komen snel met een kabinetsreactie."


Milieuorganisatie Natuur & Milieu grijpt het rapport aan om te pleiten voor een verlaging van de btw op groente en fruit naar 0 procent. De btw op onder meer vlees dat „een enorme impact" heeft op het milieu zou volgens de organisatie anderzijds best verhoogd kunnen worden naar 21 procent. „Momenteel krijgen consumenten de verkeerde prikkel", aldus Natuur & Milieu.


bron: Agripress    09:22:00|02/10/2014